Des de fa uns anys cap aquí, el revestiment de diverses superfícies amb microciment està guanyant adeptes. Cal dir que la facilitat d’aplicació i la versatilitat que dóna, afavoreix que cada dia més aquest tipus d’acabat estigui present en moltes obres, des de les més rústiques i tradicionals fins a les més modernes i avantguardistes.
El microciment és un conglomerat de ciment al qual s’hi afegeixen additius: polímers, airejadors, sorres molt fines, fibres i pigments de colors .
La seva aplicació és senzilla, sempre en el ben entès que la destresa de l’ofici requereix d’un aprenentatge i una experiència assolible a còpia d’anys, ja que es tracta d’extendre en vàries fases, capes de microciment d’un gruix inferior a 1 mm.
La primera capa s’aplica sobre el suport sec i net. Aquest és el secret perquè la primera aplicació d’adhereixi correctament. A més, també caldrà col·locar-li unes fibres per evitar les fissures per retracció. Un cop ben assecada la primera aplicació, s’ha d’afinar i polir per reduir les irregularitats.
La segona aplicació acostuma a tenir un gruix major a l’anterior, amb la intenció de donar-li més cos al revestiment i d’omplir els espais i les fissures que hagin pogut quedar a la primera capa. Un cop assecada, també caldrà afinar i polir.
Posteriorment es recomana aplicar dues capes més, fines com la primera, així es garanteix una bona solidarització del conjunt i redueix la possibilitat de produir-se fissures.
Per últim, s’aplica un protector amb la finalitat de protegir el microciment de possibles taques, ratllades, o embrutiments, donant-li així una major impermeabilització al revestiment, que també decidirà quin tipus d’acabat tindrà, brillant o mate.
Cal tenir en compte que factors com el perfecte assecat del suport, el correcte assecat de les capes, l’aplicació en temperatures idònies com són les compreses entre els 10ºC i 35ºC , una adequada humitat relativa i un bon enduriment del revestiment abans de trepitjar-lo (en cas de paviments) són condicions bàsiques per garantir una bona execució.
L’aplicació del microciment, com hem vist, és compatible tant en paviments existents, com en superfícies de pladur, enguixats, fustes i enrajolats, però això sí, caldrà fer una bona preparació de la superfície de base.
Les principals característiques del material són una alta resistència a la fricció i al desgast, bon aïllant al foc, baixa difusió tèrmica, antilliscant i admet diferents acabats i colors.
Per contra, té l’inconvenient de ser un material amb un alt risc de fissures per retracció ja que pateix moltes tensions produïdes pel suport on s’aplica i la seva durabilitat i estètica dependrà de l’aplicació del segellador de la última capa.
En cas d’haver-se de reparar, caldrà repicar i refer el pany novament.
Si us ha agradat, agrairé moltíssim que em deixeu un comentari.
I per qualsevol consulta em podeu trobar a www.perspectiva.cat i a info@perspectiva.cat
Moltes gràcies
Deixa un comentari